sestdiena, 2011. gada 2. aprīlis

TOP 3 lielākās pasaules lidostas

Lidostu "lielumu" var vērtēt dažādi. Pēc pārvadāto pasažieru skaita, pēc lidmašīnu satiksmes intensitātes, pēc kravu tonnāžas; jebkādā iedomātā dimensijā kāda no lidostām būs augstāk vai zemāk par citu lidostu. Un ne vienmēr lielākā lidosta pēc teritorijas būs tā, kurā ir "visaugstākā" - šajā brīdī domājot pēc skaita - gaisa satiksme.
Protams, vēl jau var turpināt atvasināt un rēķināt dažādu izvēlēto kritēriju attiecības - piemēram, gaisa satiksmes blīvumu uz attiecīgo teritoriju, bet šobrīd - nesarežģīsim dzīvi un palūkosim tās lidostas, kas ir TOP 3 pēc to teritorijas lieluma.

Šobrīd ir 2011. gada marts, un uz doto brīdi lielākas lidostas par
King Fahd Starptautisko lidostu nav.
Tā atrodas Saūda Arābijā un tās platība ir tuvu 780 km2. Tās IATA kods ir DMM un uzsākusi starptautiskos pārvadājumus 1999. gadā, kaut gan liela daļa infrastruktūras esot bijusi gatava jau 1990`tajos. Bet tajos gados Persijas līča karš norisinājies un sabiedrotie esot izmantojuši šo lidlauku.


Skatīt lielāku karti
Tai ir divi 4 km gari skrejceļi. Pasažieru termināliem ir seši stāvi. Ideja ir bijusi laba, taču diezgan čau sanācis ar projekta attīstību. Apkārtējie ceļi slikti, parasti visi esot lidojuši uz netālu esošo Bahreinu. Pie tam paradoksāli ir tas, ka šīs lielākās pasaules lidostas teritorija ir ... lielāka par Bahreinas valsts kopējo teritoriju...
Protams, ka terminālī ir viskas - veikali, veikali un veikali.. taču šajā ir arīdzan mošeja (Rīgas lidostā, piemēram, ir kapella), nu un kā nu bez hoteļa... Taču neko nezinu par morgu.. Runājot par morgiem un lidostām, zinu, ka Amsterdamas Shiphol lidostā ir morgs...



Termināļa iekšpuse

Otro vietu topā ieņem Kanādas Montréal-Mirabel starptautiskā lidosta. Tās platība ir bijusi 396.6 km2. Tā ir senāka par tagadējo pirmās vietas ieguvēju - līdz ar to savulaik šī ir bijusi pirmajā vietā. Tās IATA kods ir YMX. Savu darbību uzsākusi 1975. gadā.



Bet ar tām teritoriāli lielākām ir vislielākās problēmas, tā šķietās.


2004. gada oktobrī šī lidosta beidza pasažieru pārvadājumus, jo teritorijas attīstās, pilsētas ceļas ne tur, kur varbūt 25 gadus atpakaļ tika domāts, krītas pasažieru izvēle lidot tieši uz šo lidostu, un tā vietā tie izmanto lidojumus uz Montréal-Pierre Elliott Trudeau lidostu. Pasažieru pārvadājumus atcēla, taču kravu joprojām pārvadā.
Nu nesanāca, nav brīnums, ka Dienvidparkā kanādieši tiek apcelti.


Šādos terminālos, kuros notiek minimāla darbība, var...
...filmēt filmas. Tā, piemēram, dažas filmas "The Terminal"

epizodes ir filmētas šajā ... lidostas terminālī.

Trešajā vietā...
Denveras starptautiskā lidosta. Tās platība ir salīdzinoši tikai 140 km2.


Šajā lidostā ir arī ASV visgarākais skrejceļš nr` 16R/34L

Lidosta izmanto saules enerģijas iekārtas


Un tiem, kuriem patīk sazvērestības teorijas, šo pēdējo iekš google maps mazliet pazūmo uz ārpusi un padomā, kādai simbolikai līdzinās lidostas plānojums... ;)